ŞİVLİLİK

ŞİVLİLİK

GELENEKTEN GELECEĞE AKTARILAN KÜLTÜREL MİRAS

“ŞİVLİLİK”

 

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (Sav) Receb ayı geldiğinde, “Allah’ım! Receb ve Şaban’ı hakkımızda mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” duasıyla ifade ettiği mübarek Üç Aylar mevsimi, birbiri ardına açılan rahmet ve bereket kapılarıdır. Bu manevi iklimde yer alan mübarek geceler, Osmanlı Padişahı II. Selim döneminden itibaren minarelerde kandiller yakılarak hürmetle karşılanmıştır. Anadolu topraklarında yüzyıllardır “Kandil-i Şerif” olarak tabir edilen bu mübarek günler, aziz milletimizin gönlünde ayrı bir yer bulmuş ve zenginleşmiştir. Kandil günleri camilerde okunan Mevlid ve Kur’an’la, hanelerde yapılan dua ve ibadetlerle ihya edilmiştir.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmış güzel şehrimiz Konya’da ise Üç Aylar’ın gelişi asırlar boyunca Şivlilik geleneği ile karşılanmış ve büyük bir sevinç kaynağı olmuştur. Şivlilik, Üç Aylar’ın gelişinin haberini müjdeleyen kişiye verilen hediye anlamına gelmektedir.  Aynı zamanda sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (Sav) hediyeleşme ve çocuk sevindirme sünnetini yaşatıp, Allah’ın rızasını kazanmak için bir vesile sayılmaktadır. Birlik ve beraberlik duygularının yoğun olarak yaşandığı Şivlilik gününde; çocukların yüzündeki sevinci görmek mutluluğun paylaştıkça çoğaldığının en güzel örneğidir.

Şivlilik sevinci dünyada sadece Konya’da yaşanmaktadır. İki aşamalı gerçekleşen kutlamalarda Şivlilik gününden bir önceki akşam Fener Alayları kurulur. Ellerindeki ışıl ışıl fenerler ile sokaklarda yürüyen çocukların cıvıltıları şehrin her köşesinden yükselir. Ertesi gün mahallede buluşan çocuklar Şivlilik manileri eşliğinde, Şivlilik çantalarıyla kapıları çalarlar. Ardından kapıyı açan kişinin Regaib Kandili’ni kutlayıp ‘’Şivliliiik’’ diye seslenirler. Ev sahibi ise çocuklara şekerleme, çikolata, kuruyemiş, meyve, helva ve pişi gibi çeşitli hediyeler verir.

Türkiye Yüzyılı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Projeleri kapsamında düzenlediğimiz “Şivlilik Çocuk Bayramı” vesilesiyle “Şivlilik” kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmayı, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmayı ve bu eşsiz kültürü dünya kültürel mirasına kazandırmayı hedeflemekteyiz.

#SİVLİLİKBEREKETTİR